Zmiana diety po 50-tce. Jakich produktów unikać

Najbardziej zdradliwe dla organizmów osób w średnim wieku są cukier i sól. Aby uniknąć groźnych chorób, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie tętnicze, warto ograniczyć je do minimum, a nawet całkiem usunąć z jadłospisu. Koniecznie trzeba też pamiętać o odpowiednim nawodnianiu organizmu oraz o zdrowych nawykach żywieniowych.

O zdrowe odżywianie powinniśmy dbać niezależnie od wieku. Już małe dzieci należy uczyć, że na obiad nie idzie się do fast-fooda, a zjedzenie zbyt dużej ilości słodyczy powoduje ból brzucha i próchnicę zębów. Prawa jest jednak taka, że organizm 30-latka lepiej znosi różne, nie do końca zdrowe produkty, niż organizm osoby w średnim wieku. Po 50. roku życia zachodzą w nas zmiany, które wpływają praktycznie na każdy aspekt codziennego życia. Aby zachować formę i dobre samopoczucie, należy wprowadzić zmiany w diecie.

Otyłość w różnych kolorach

Najważniejszym produktem, jaki należy ograniczyć po 50-tce, jest cukier. Zarówno biały, jak i brązowy, podwyższają poziom cukru we krwi, narażając nas na groźną chorobę – cukrzycę. Należy też pamiętać, iż z wiekiem zwalnia metabolizm. O wiele łatwiej więc o nadwagę i otyłość. Być może jeszcze kilka lat temu mogliśmy jeść pączki do słodkiej kawy wieczorami i nie tyć. Po 50-tce jest to jednak niebezpieczne. Jeśli do tego dochodzi menopauza, o nadmierne kilogramy nietrudno. Te z kolei zaburzają pracę całego organizmu – obciążają go, powodując nadciśnienie, miażdżycę, choroby serca i wiele innych poważnych schorzeń.

Zdradliwa sól

W zdrowej diecie osoby po 50-tce powinno znaleźć się maksymalnie 5 g soli dziennie. Tak zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Zbyt duża ilość soli powoduje nadciśnienie, zatrzymuje wodę w organizmie, przyczynia się do rozwoju chorób nerek i mózgu. Warto przy tym pamiętać, iż sól dodawana jest do wielu różnych produktów, np. pieczywa czy wędlin. Warto więc czytać etykiety.

Za późno na wapń

Osoby coraz wyraźniej dostrzegające zbliżającą się emeryturę zaczynają obawiać się innej groźnej choroby wieku podeszłego – osteoporozy. Niestety, na wzbogacanie diety w dużą ilość wapnia jest już nieco za późno. Owszem, powinien on być ważnym składnikiem diety, jednak nie można go przyjmować w nadmiarze, może bowiem przyczyniać się do rozwoju chorób nerek czy pojawienia się zatwardzeń. O ile zjedzenie jogurtu naturalnego czy sera jest jak najbardziej wskazane, o tyle przyjmowanie dużej ilości suplementów bogatych w wapń może nam zaszkodzić.

Woda zamiast kawy

Nasze społeczeństwo nie zostało nauczone picia wody. Z tego względu bardzo wiele osób w średnim i starszym wieku pije zbyt mało i jest odwodniona. Odbija się to na zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Gdy mało pijemy, mamy tendencję do mylenia pragnienia z głodem, co skutkuje gaszeniem go tuczącymi przekąskami. Stąd już niedaleko do nadwagi i otyłości. Pijmy 2 litry wody dziennie, ograniczając przy tym kawę i herbatę, słodkie napoje, a już na pewno napoje gazowane.

Regularne posiłki

Zdrowa dieta po 50-tce to nie tylko lista produktów, których należy unikać, ale też odpowiednie nawyki. Specjaliści zalecają spożywanie 5-6 niewielkich posiłków dziennie. Pozwoli to uniknąć m.in. zgagi i innych problemów żołądkowych, a także nagłych zmian w stężeniu cukru we krwi. Niezależnie od tego, jak często jemy, posiłki powinny być regularne – pomoże to organizmowi odpowiednio je przyswajać.

Źródło artykułu: https://viagra.edu.pl/

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *